Wim Sonneveld Gala

Een eerbetoon 
Wim Sonneveld wordt groots herdacht in Koninklijk Theater Carré op woensdag 4 en donderdag 5 oktober dit jaar. Na het succesvolle gala 100 jaar Toon Hermans vorig jaar werkt hetzelfde team aan een feestelijke avond over onze meest geliefde zanger en bejubelde theaterman die 100 jaar geleden werd geboren in Utrecht. 

Vertolker

Hij was de gedroomde vertolker van teksten van Annie M.G. Schmidt, Simon Carmiggelt, Michel van der Plas, Friso Wiegersma (o.a. Het Dorp) en natuurlijk van de liedjes van componisten Harry Bannink en Ruud Bos. Hij was ruim 700 keer te zien als Higgins in My Fair Lady en maakte furore als Willem Parel, Nikkelen Nelis en Frater Venantius.   Een theaterrecensent omschreef hem treffend als een poëtisch chansonnier, trefzekere karakterspeler en ordinaire moppentapper.

Ras artiest

Wim Sonneveld was een door en door Nederlandse artiest en geliefd tot aan zijn onverwachte dood in 1974.

Cast

Loes Luca, Paul Groot, Mark Rietman, Sjors van der Panne, Annet Malherbe, Tony Neef, Diggy Dex, de Wëreldbänd, Het Ragazze Quartet en orkest Pol Vanfleteren doen als uitvoerenden mee. Werk dat door Sonneveld bekend werd gemaakt, krijgt veelal een monderne twist. Zo zal Diggy Rex het lied 'Aan de Amsterdamse grachten' gaan rappen. Volgens Ronald Klamer, programmeur van Carré, is het werk van Sonneveld zo sterk in het geheugen bijven hangen, dat het een dergelijk 'stootje' echt wel kan hebben. Daarbij moeten het ook geen museumstukken worden.

De voorstelling

Het wordt een verhalende voorstelling, waarin niet alleen aandacht is voor de artiest, maar ook voor de mens Sonneveld. ,,Hij heeft eigenlijk twee levens geleid, privé als homoseksueel, terwijl hij voor het publiek de man was die op vrouwen viel.'' Rietman leest brieven voor die Sonneveld schreef aan zijn partner, tekstschrijver en ontwerper Friso Wiegersma, terwijl Groot de brieven voordraagt die Wiegersma aan hèm schreef.